facebook facebook twitter twitter
Beograd: 26.02.2014
Prihvatiliste za decu - pokrenulo kamanju za novi dom

ZaJavnost .info

Platforma za samostalnu objavu vesti
tel:
email: [email protected]
company logo

Povodom 56 rođendana Prihvatilišta za decu, u Kolarčevoj zadužbini, najavljen je početak kampanje „Čuvarkućica“, koja se bori za izgradnju novog doma za decu. 

 

Dve nedelje pre zvanične najava kampanje na prometnim mestima u gradu, buticima, parfimerijama, ulicama, ali i u televizijskim studijima, našla se po jedna biljka Čuvcarkuće. Koja je samo stajala, bez i jedne reči i objašnjenja. Na ovaj način hteli smo da povučemo paralelu između biljke pored koje svi prolaze i ne primećuju je, kao što već godinama prolaze pored Prihvatilišta, da je toj biljki potrebno zemljište gde će biti zasađena i gde će moći da raste, kao što je i Prihvatilištu neophodan novi dom gde će deca moći bezbrižno da odrastu.

 Nastup Ane Kokic

 

Pored velikog broja zvanica u Kolarcu, koje su dale svoj doprinos kampanji i koji se svakodnevno bore da Prihvatilište za decu dobije što pre svoj novi dom, gostima se obratila i Brankica Jankovic državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, koja je izrazila svoju neizmernu podršku, i poželela da Prihvatilište što pre bude na svojoj novoj adresi.

 

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu obratio se svim gostima, i poklonio prihvatilištu veliku rodjedansko obećanje:“Znam da su mnogi davali obećanja, ali mogu da kažem da je ovo zaista goruće pitanje, i da je gradski sekreterijat spreman da ovaj problem uzme pod svoju nadležnost i u narednom periodu reši problem i obezbedi zemljište Prihvatilištu za decu. Neka to bude naš rođendanski poklon“ – izjavio je Nenad Matić.

 

U programu su učestvovali hor „Čarolija“, Ana Kokić, Zemlja gruva, The Frajle, Đus, đaci iz škole pop pevanja Aleksandre Radović, mađioničar Igor Trifunov, Momčilo Bajagić, Saša Lokner, KUD „Mladost“ iz Nove Pazove, plesni klub „Aurora“, Vesna Mandić,  modna agencija „Fabrika“ i Sportski klub “Ritam”. A veliki broj javnih ličnosti prisustvovao je rođedanskoj zabavi i pružio svoju podršku kampanji, Leontina Vukomanović, Vlada Vuksanović, Dragan Mićanović, Miloš Ninković, Lena Kovačević i mnogi drugi.

 

Mnogobrojne javne ličnosti, snimile su i film, koji na vrlo direktan i emotivan način predstavlja sliku prihvatilišta I da im je novi dom što pre potreban: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=f5mROYN6W_s

 

Akcija “Čuvarkućica”

 

Naša je želja da akcijom skrenemo pažnju na problem Prihvatilišta, koji nam onemogućava adekvatno  pružanje pomoći onoj deci kojoj je najpotrebnija. Ovim putem želimo da apelujemo na nadležne organe u cilju konačnog obezbeđivanja adekvatnog prostora za Prihvatilište I ujedno pozovemo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u inicijativi.

 

Kakav je dom potreban Prihvatilištu?

 

 

Čekajući najavljeno izmeštanje, u održavanje Prihvatilište se nije ulagalo,pa su prostor, nameštaj i sanitarni čvorovi potpuno uništeni.

 

Zbog jedinstvenog i specifičnog tretmana dece u odnosu na druge ustanove socijalne zaštite Srbije, neophodan je element iseljenja i povratak samostalnosti Prihvatilišta za decu.Neophodno je da se ustanova izmesti u objekat minimalne površine 400 m2 u širem centru Beograda (na parcelu minimalne površine 8 ari), sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta. Prihvatilište trenutno ima samo dve prostorije za rad sa decom koja su suočena sa najtežim traumama a 400 m2 je minimalna površina koja bi obezbedila dovoljno mesta da se nesmetano i paralelno pruža individualna i grupna pomoć.

 

Potrebno izgraditi nov prostor na slobodnoj parceli minimalne površine 8 ari, koja će se nalaziti na opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara ili Voždovac. Zbog broja dece koja dolaze iz cele Srbije, važno je da nova kuća bude u širem centru grada gde će biti u blizini bolnica, autobuske i železničke stanice.

 

 

O prihvatilištu

 

Već 56 godina „Prihvatilište“ predstavlja jedinstvenu ustanovu koja ugroženim mališanima pored humanih uslova za život, pruža i preko potrebnu  ljubav i toplinu doma. Preko 70 000 zbrinute dece, u skoro šest decenija postojanja, najbolji su dokaz posvećenosti ljudi koji rade u Prihvatilištu, a čiji je zajednički cilj uvek isti- bolja budućnost za svu decu kojoj je život odredio teži put.

 

Prihvatilište je ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, (7 do 18 god.), među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja i deca ulice.

 

Do 1998. godine, Prihvatilište se nalazilo u namenski građenoj zgradi, u prostoru adekvatne kvadrature. U cilju renoviranja, ustanova se iseljava u četvorostruko manji, neadekvatan prostor, u kome se nalazi i danas.Zvanični kapacitet Prihvatilišta je 30 korisnika(na samo16 kreveta).

 

Početkom 2009. Prihvatilište dobija prvo obećanje da će do kraja godine dobiti novi prostor. Do danas , nadležni organi još uvek nisu pronašli slobodan objekat i plac na koje bi se Prihvatilište iselilo i obezbedilo humane uslove deci, I pored tog što su sredstva za ovaj projekat obezbeđena još 2010.

 

Upravo iz ovih razloga, pokrenuli smo akciju Čuvarkućica, kuća koj decu čuva, koja za cilj ima pronalaženje lokacije I izgradnju nove kuće koja ima kapacitet da primi svu ugroženu decu.

 

Veliko hvala svima koji su podržali kampanju: Eparhija Bačka sa svojim sardnicima na čelu sa Nenadom  Studenti za Medije i komunikaciju, Studentima FOSPER, Don Don pecivo, Fondacija Karić,Knjaz Miloš, Dom  zdravlja Savski venac, Dom Sindikata, Jugoslovensko dramsko pozorište, Pozorište Boško Buha, Beogradski izlog, Turistički informativni centar, Delta fondacija, Vulkan, Laguna, hotel Moskva, Belgrade Art hotel, Square nine hotel, hotel Hyatt, Adidas, Quiz, Talimat, 7camicie, Fashion Company, N-fashion, Sportina, Zara, Delta city, Ušće shopping centar, Studio B, Pink, B92, Prva TV

 


Galerija
slika1slika1slika1
slika1slika1

KOMENTARI

Molimo Vas da pre slanja komentara pročitate sledeće
uslove i pravila komentarisanja.


*